Aug 31, 2014


31 August 2014

Resepi Apam Balik






Nak kongsi respi apam balik yang senang dan lembut.
Selama ni asyik beli je...,apa kata kita pakat buat sendiri,
Jimat dan sedap,lg pun boleh taruk jagung banyak2 x kena cas lebih pun...,hihi.

2 Cawan tepung gandum.
1 1/2 Cawan air.
1/3 Cawan gula.
2 biji telur.
1 sudu teh baking powder.
1 sudu teh yis mauripan.
2 sudu besar minyak masak.
Secubit garam.
Sedikit pewarna kuning telur.

Bahan tabur.
Kacang tanah yg telah di kisar ( ikut suka).
Gula ( ikut suka)
1 tin Jagung ala cream.
Mentega (ikut suka)

Caranya.
Saya guna blend saje, senang dan cepat.
Blend telur dan gula hingga kembang
Masukan baking powder, yis ,minyak dan garam, blend lg. Masukan air, blend lagi.
Masukan tepung, blend lagi.
Masukan pewarna blend lagi.
Dah siap....,perap 1 hingga 2 jam.
Guna kuali non stick, tak perlu taruk minyak.

Saya buat yang kecik2, taruk inti bnyk2 pun dia x kuar,
senang sket nak makan.
Kalau buat besar,bila potong isinya meleleh-leleh, keluar.


sumber


Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Vitamin Keluarga Sihat Menawan | Template Designed By Blog Bingkisan Hati