Sep 3, 2014


03 September 2014

22 CARA MENDIDIK ANAK DENGAN BETUL

22 CARA MENDIDIK ANAK DENGAN BETUL


Mari kita audit diri kita tentang cara mendidik anak dengan betul.
Saya kongsikan sebagai ingatan untuk diri sendiri juga.
Kita pastinya mahukan yang terbaik buat putera puteri kita,kan!!!1) Jangan pukul anak dari lutut keatas


2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”..
 UBAT SAKIT GOUT

Gout adalah satu penyakit sendi yang disebabkan oleh asid urik berlebihan dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuh (protein dikenali sebagai purin). Tubuh kita menyingkirkan bahan kumuh ini melalui air kencing. Tapi, apabila ia berlebihan, ia terkumpul di dalam sendi. Inilah penyebab gout.


Tubuh menjadi kurang efisyen untuk membuang asid urik tersebut apabila buah pinggang tidak berada di tahap optimum. Ya, buah pinggang adalah organ perkumuhan yang penting untuk menyingkirkan bahan tidak perlu daripada tubuh kita. Namun dalam beberapa keadaan, buah pinggang tidak dapat bekerja dengan baik akibat daripada:
 • pengambilan ubat yang mengandungi unsur 'dadah'
 • stress dan tekanan perasaan
 • pengambilan protein berlebihan
 • kekurangan vitamin yang diperlukan untuk proses perkumuhan
Apa diet yang perlu dielakkan / dikurangkan oleh pesakit gout?
 • organ dalaman (hati, paru-paru, ginjal dan otak)
 • ikan bilis, kembung dan sardin
 • daging cincang, ekstrak daging, ragi (spt Marmite) dan kiub rebusan daging
 • makanan bercengkerang (ketam, udang, kerang)
 • asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
 • peanuts, lentil, beans dan peas'
 • poultry
 • roti jagung dan bijiran
                                    Apa Shaklee ada untuk bantu pesakit gout?                               Alfalfa Complex - detox semulajadi yang menyingkirkan toksik dalam badan secara lembut. Pengamal Alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.

Setiap 25kg berat badan = 1 liter pengambilan air kosong setiap hari.

Harga runcit bagi Alfalfa Complex 330 tablet ialah RM53.
Harga runcit bagi Alfalfa Complex 700 tablet ialah RM97. 
Hubungi saya untuk harga istimewa.


Performance Drink - memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupo dalam badan untuk proses perkumuhan asid urik.

Harga runcit bagi Performance Drink ialah RM82. Hubungi saya untuk harga istimewa.

OmegaGuard - mengelakkan keradangan sendi.

Harga runcit bagi OmegaGuard ialah RM136. Hubungi saya untuk harga istimewa.


Sila lihat testimoni pengguna Shaklee untuk penyakit gout.Sebarang pertanyaan atau order, sila hubungi:


Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Vitamin Keluarga Sihat Menawan | Template Designed By Blog Bingkisan Hati