2015


05 August 2015

Tips Jadi Kaya Dalam Masa 3 Hari !!

Jom kita buat sama-sama.. 
Tips ini diambil dari laman facebook milik kak Fel --> Felinna Nadea Ed Fattah


KAMI CABAR Anda!
TIPS Jadi kaya dalam masa 3hari :

Kakfel nak share ilmu pagi ini agar boleh menyedut banyak kebaikan dan aura positive.

Awak ada masalah kewangan? Keluarga?kawan2? Hidup tak tenteram, tak tenang. Nak cari jalan keluar?

Ok kakfel nak buat pertandingan mudah. Siapa buat tips ni dan selepas 3 hari dah dapat kesan inbox kakfel utk tuntut hadiah. Ada satu grand prize bagi siapa yg paling best story dia!

Share dengan kawan2 tips ni agar mereka juga boleh jadi kaya dalam masa 3 hari.(teknik menjemput rezeki adalah dengan berkongsi peluang dan rezeki)

Lakukan ini TODAY!
1)Bangun pagi ni , usap muka cakap thanks Allah. Usap seluruh badan dan bernafas dalam2 ucap thanks Allah lepas tu senyum sensorang.

2)Cukup waktu, mulakan dengan solat dhuha, buat 2 rakat kemudian 2 rakaat lagi. (4rakaat)

3)Harini ni tanam dalam diri takmau sembang ngan kawan opis pasal org lain, takmau baca atau tulis yg bukan2. Nak zikir dan sebut nama Allah ja. Sebut ulang2( boleh jadi sebak tau)

3)Pergi lunch japgi ada makanan lebih bungkus bagi kucing jalanan.

4)Solat zuhur,asar,maghrib,isya di awal waktu, habis solat terus berdoa. Bersembang mintak kat Allah agar nak kaya dunia akhirat. Minta sungguh2. Lepastu cakap thanks berkali kali kat Allah sebab bagi kita tumpang di dunia.

5)harini tekad , kalau sapa ja minta sedekah beri, walau rm0.50sen

6)telepon mak and abah, bersembang dan tanya khabar walau 5minit.

7)Bangun pukul 3.30pagi. Buat tahajud 2 rakaat kemudian ambik masa termenung fikir salah diri , kenapa ujian datang kat aku, mungki aku pernah buat salah. Buang ego dan kaji sedalamnya.. Apa salah silap kita. Kalau tak jumpa, mohon Allah tunjukan.

Ulang selama 3 hari berturut turut.
InshaAllah di hari ke 3 akan ada jalan keluar dan kita akan jadi kaya! 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syuqran jazilah kak Fel. Semoga tips ini bermanfaat untuk semua..

Arina 013-9081892
Your Trusted Shaklee Distributor (972443)


27 July 2015

Cara Ajar Anak Bercakap


Assalamualaikum wbt..

Hari ni nak share tentang Cara Ajar Anak Kecil Bercakap. Sebenarnya, saya pun ada masalah ni untuk anak no. 2. Dulu anak sulung bila umur 2 tahun, sangat petah bercakap. Susun ayat cantik. Siap macam buat karangan lagi dia reka cerita. Mungkin sebab masa tu dia dalam persekitaran yang ramai orang dewasa. Masa tu saya tinggal dengan family di Kelantan. Family sangat besar. dia pula cucu sulung. Memang jadi 'king' la..orang layan dia aje.

Sekarang anak kedua, kurang bercakap, tak macam anak no. 1. Saya jadi risau. sangat berbeza mereka berdua ni. Satu kesilapan terbesar saya ialah, terlalu bagi dia gadget. Semua jenis hp dia boleh handle. Tak kira jenama. Walaupun 2 tahun. Budak zaman sekarang kan...
Kedua, saya kurang bercakap dengan dia. Kami pun tinggal berempat je kat JB ni.
Ketiga, saya banyak habiskan masa dengan hp saya.

Semua kesalahan berbalik pada saya dan suami.
Jadi, ini info yang saya jumpa dan akan cuba amalkan supaya anak saya, Ahmad Firash Hadif, 2 tahun 3 bulan dapat bercakap dengan lancar dan petah. Kalau kawan-kawan ada masalah yang sama, jom kita amalkan bersama-sama...

Apa kita perlu lakukan???

1. Kita hendaklah selalu bercakap dengan anak  kita. Walaupun mungkin anak langsung tak memperdulikan anda dan seronok bermain saja, tapi kita jangan putus asa. Teruskan berkomunikasi dan berinteraksi d engan anak. Ucapkan sesuatu perkataang itu berkali-kali depan dia. InsyaAllah dalam beberapa ketika saja, anak  akan mampu meniru apa yang kita ucapkan. Masa tu, TUHAN sajalah yang tahu betapa gembiranya hati kita bila anak sudah pandai meniru percakapan kita.

2. Gunakan ayat yang pendek dan mudah. Apabila kita mahu menerangkan sesuatu kepada anak kita, pastikan ada ruang (pause) antara satu ayat dengan yang lain supaya anak berpeluang memberi maklum atau tindak balas.

3. Mimik muka kita  semasa bercakap amat penting. Ia mestilah bersesuaian apabila menyampaikan sesuatu maksud perkataan atau ayat.

4. Selalu membacakan buku untuk anak dan meluangkan masa bercerita kepada anak.

5. Dedahkan anak-anak kepada interaksi sosial kerana dengan cara ini kita memberi peluang kepada mereka mendengar perbualan di samping berjumpa dengan orang yang baru dikenali.

6. kita mesti menjadi pendengar yang baik dan berusaha memberi perhatian serta cuba memahami apa yang disampaikan oleh anak-anak anda. Jika apa yang disebutnya tidak jelas, kita mesti bantunya dengan menyebut beberapa perkataan yang kita  rasa mungkin itulah yang cuba disebutkan oleh anak kita.

7. Pasangkan lagu kanak-kanak yang mudah berulang kali sehingga anak  mampu mengikutnya.

8. Selagi mana anak boleh menggunakan beberapa patah perkataan, menggunakan bahasa isyarat untuk berkomunikasi, dan memahami arahan mudah, maka boleh dikatakan perkembangan bahasa mereka adalah normal. Perbanyakkan berbual dengan anak-anak, membacakan buku cerita kepada mereka, bertanya kepada mereka, dan cuba minta mereka bercakap.

9. Andainya anak-anak sudah mula bloeh bercakap satu perkataan, ulang kembali apa yang mereka sebut dalam ayat yang sempurna. Contohnya, apabila anak menyebut “nak”, tanyakan kembali “Azman nak apa? Nak susu? Nak mainan?”. Atau apabila dia sebut “bola”, ulang kembali “Azman nak main bola?”. Jadikan ianya suatu kebiasaan.

10. Jangan sesekali kali memaksa anak-anak bercakap dan jangan pamerkan kekecewaan anda kerana mereka masih belum mampu bercakap. Bahasa yang pertama sekali anak-anak belajar adalah bahasa emosi dan mimik muka. Mereka lebih mahir membaca perasaan berbanding perkataan.

Semoga selepas ini kita lebih banyak meluangkan masa untuk mengajar anak kecil kita bercakap. Yang penting, jangan jemu. Dia kan khalifah yang diamanahkan kepada kita. Kita wajib jalankan amanah tersebut dengan sebaik mungkin (pesanan untuk diri saya sendiri).
sumber FB
jom sesama-sama kita praktikkan…

~Arina (Guru Pendidikan Khas dan Pengedar Shaklee Kesayangan Anda) ~
Whatsapp 0139081892

26 July 2015

Cara Menggunakan Whatsapp Melalui Komputer atau Laptop

Assalamualaikum wbt..

Hari ni rasa macam nak share pasal CARA GUNA WHATSAPP MELALUI KOMPUTER. Bukan apa, kalau guna laptop atau pc ni, boleh type dengan laju sekali. Baru best!! Lagi-lagi kalau nak consult customer a.k.a kawan-kawan cara nak makan supplement kan...

Bagi yang belum tahu macam saya (sebab hari ni baru buat) hahaha...meh i ols habaq mai..

Mula-mula bukak google, then type la WHATSAPP WEB.


Lepas tu SAMBUNGKAN HANDPHONE PADA LAPTOP GUNA USB.

Kemudian, SCAN KOD YANG DIBERI.

Selepas itu, terus boleh gunaaaaaaaaaaaa....

Selamat berwhatsapp menggunakan laptop!!
Nanti korang boleh type selaju kilat.hihi

~Arina 0139081892~

*Rakan Shaklee Kesayangan Anda*
COD JB dan pos seluruh Malaysia, walau di mana anda berada =)


26 June 2015

AMBIL PELUANG KURUSKAN BADAN SEKARANG



Berat turun 8kg dalam masa sebulan setengah.
Dari 68 kg --> jadi 60 kg.
Tiada yang mustahil.
Lagi-lagi bulan puasa ni.
Meh cuba sekarang.
Kurus dan inch loss sekali grin emoticon
pm now..

25 June 2015

SET MENGANDUNG YANG PALING BAGUS

Testimoni untuk set mengandung Shaklee.

Mula-mula asyik bleeding je.
50-50 risau.

Amalkan ‪#‎Shaklee‬, alhamdulillah.
Selesai masalah..
~ menguatkan rahim
~ salurkan protein untuk ibu dan anak
~ hb jadi cantik
~ lengkap dengan asid folic
~ sumber kalsium yang cukup
~ elak cramp
~ bagus untuk otak baby
Lengkap, kan?
Jom beri yang terbaik untuk ibu dan baby 😊

23 June 2015

BERPUASA DENGAN KENYANG DAN BERTENAGA

Lepas makan nasi, sahur juga dengan produk hot bulan ramadhan ni.
Apa dia?













Campur ketiga-tiga ni.
Minum.
Insha Allah sangat kenyang, bertenaga dengan kadar sekata, badan pun tidak mudah terhidrat.
Tapi kena makan dulu baru minum ni. Kalau minum ni dulu, kenyang. Tak jadi nak makan nasi. Unless memang taknak nasi, takpe. Minum ni kenyang-kenyang.

Ada beza kalau minum ni atau tak minum semasa puasa.
Sebab tu ia produk hot bulan ini 😊

BERPUASA DENGAN BERTENAGA DENGAN ESP


Memang berbeza kalau sahur kita serta ‪#‎ESP‬‪#‎PerformanceDrink‬ dan‪#‎Mealshakes‬ atau tidak.
See....sis ni cakap apa.. 

.
Sangat terasa bezanya.
.
Pengalaman saya, semalam terlepas waktu sahur, memang ketaq lutut. Hari sebelumnya dan hari ni wajib bangun. At least minum ni dengan kurma. Air masak wajib ambil lebih. Sebab 3 body nak ditanggung ni.
.
Bagi yang belum cuba, wajib try 3 ni sepanjang u all berpuasa.
.
Beza...memang berbeza!!

22 June 2015

ESP BAGUS UNTUK PUASA

Ramai orang order ‪#‎ESP‬ bila puasa nih.

















Kenapa ESP sangat bagus diambil masa sahur?
1. Mempunyai indeks Glisemic yang rendah yang bukan sahaja bagus untuk pesakit kencing manis, namun menyebabkannya dihadam secara perlahan-lahan oleh perut yang menyebabkan tenaga dilepaskan secara perlahan-lahan dan konsisten untuk rasa kenyang yang lama. Berbeza dengan nasi tau!!
2. Untuk ibu menyusu pula, ia membantu di dalam penghasilan susu ibu yang berkualiti kerana protien merupakan komposisi penting di dalam susu ibu. Yang paling best, susu ibu kelihatan pekat dan berkrim.
3. Untuk pesakit gastrik pula tak perlu susah hati. Sebab ESP yang bersifat alkali mampu menyeimbangkan asid di dalam perut disamping membaiki sel-sel perut yang tercedera disebabkan asid tersebut.
Jadi, untuk ibu menyusu boleh, ibu mengandung boleh, pesakit gastrik boleh, suami, anak-anak, semua boleh...
Sebab tu ramai yang suka dan rasai perbezaannya. Bila dah cuba, baru tahu..

01 June 2015

Pengalaman Menjadi Ketua Rumah Sukan ~ Hijau...Satria!!

Dah lama tak bersiaran. Malam ni rasa nak menulis pula. Ada sesuatu yang ingin dikongsi. Pengalaman menjadi Ketua Rumah Sukan, Hijau.

Di saat nama rina diumumkan menjadi ketua rumah sukan Hijau, rasa nak pitam sekejap. Bayangkan, guru Pendidikan Khas yang tak kenal murid aliran perdana. Nak latih, nak pilih, memang tak kenal. Saya kenal budak-budak saya je. Budak aliran perdana ni ada yang tak ingat siapa nama saya. Dalam group whatsapp guru-guru rumah Hijau, saya bagitau..."Kenapa pilih saya. Saya takde bulan 5. saya bawa budak g lawatan Langkawi. Saya S/U, memang busy. Tolonglah, pilih orang lain". Itu mesej terakhir dalam group, sehinggalah tiba bulan 3, dah dekat nak sukan. Saya redha. Itu takdir saya. Mungkin ada hikmah disebaliknya... Kami cikgu-cikgu rumah hijau bersatu dan mula bincang. Saya mula beli barang-barang keperluan. Kerja saya sepanjang bulan Mac, April, Mei adalah berulang alik ke kedai buku, DIY, kedai rm2. Anak-anak dan suami pun ikut je la. Malam-malam pun redah g cari barang lagi.

Sebelum sukan, setiap hari Jumaat saya panggil murd-murid rumah Hijau untuk training. Kita nak aim Sukantara dulu. nak kena pilih 20 lelaki dan 20 perempuan. Penat macam mana pun, hari Sabtu sekolah pun, tetap kuatkan semangat datang latih budak. Kenapa? Sejak saya masuk sekolah ni, Hijau no. 4. Yang terakhir. Tapi tahun lepas, kami dah cuba untuk naik, kami no.3. Tahun ni pula kami taknak jatuh no. 4 semula. Target no. 2 kalau boleh. Memang target itu. Tapi kalau Allah nak bagi rezeki no. 1... Alhamdulillah...

Semasa latihan untuk pilih murid yang masuk sukantara, saya berkali-kali tanya nama murid yang sama setiap kali dia lulus latihan tu. Susah nak ingat nama mereka. Lagi-lagi dengan ramainya murid ni. Muka lebih kurang sama (alasan, padahal memang susah nak ingat nama. hihi) Agaknya mereka pun naik bosan bila saya tanya, "Apa dah nama, awak? Cikgu nak tanda ni.." hihi. Kesian diorang.

Tiba hari sukantara, Hijau ranking no. 2. No. 1 macam biasa la, Biru. Mereka ramai atlet. Takpe, kita nak usaha lagi. Saya datang training. Walau cikgu lain tak datang, ku gagahkan jua datang demi anak-anak Satria ini. Anak-anak tinggalkan dengan suami. Suami nak g kerja hari Jumaat, tapi saya merayu. Boleh tak pergi kerja lepas saya balik latihan. Ni je masa saya ada nak latih murid.

Tiba hari guru, sehari sebelum bertolak ke Langkawi. Saya pelik, hari guru saya dapat banyak hadiah dari anak-anak murid aliran perdana. Pelik!! Padahal sebelum ni, mereka tak kenal pun saya. Saya tak ajar mereka, kan... Alhamdulillah, dah makin kenal saya. Panggil cikgu Rina. Padahal, anak murid Pendidikan Khas panggil saya cikgu Arina. Agaknya dia dengar cikgu-cikgu rumah hijau panggil saya rina. Jadi, diaorang pun panggil Cikgu Rina. hihi.

 Ada murid yang setiap kali datang latihan, saya hantar balik ke rumah. Ku sumbat la kereta dengan budak-budak ni. Biarlah jadi macam sardin pun. Sebenarnya, saya belajar sesuatu dari mereka. Ada murid saya tu rupanya sangat susah. Saya tak tahu pun sebelum ni. Bila saya tanya, 
"Mana rumah awak. Meh cikgu g hantar kat rumah terus". 
Tapi dia taknak susahkan saya. Dia turun dekat dengan rumah kawan dia. Katanya nak jalan. 
"Rumah saya belakang ni je".
"Meh la cikgu hantar. yang mana rumah awak? Bagitau cikgu".
"Ada pondok belakang tu. Kat situ je rumah saya. Takpe, cikgu. Saya jalan. Byeeee"
Pondok? Tak sempat nak tahan dia..
Ya Allah, anak-anak murid aku... Saya tahu, mereka perlu dibantu. Tak perlu cari yang jauh-jauh. Di sekeliling saya dah ada rupanya..

Saya pergi ke Langkawi (lawatan sambil belajar Pendidikan Khas). Saya terpaksa bawa Firash. Sebab dia fully menyusu badan walaupun dah 2 tahun 1 bulan. Dia taknak bottle. Cikgu-cikgu lain semua tak bawa anak. Saya terpaksa bawa suami untuk gilir-gilir pegang Firash. Sebab dia taknak dengan orang lain. Saya terpaksa bawa Darwish sebab takde siapa nak jaga dia kat rumah. Kalau ikut hati, memang taknak bawa ahli keluarga. Sebab sangat mencabar bila pergi lawatan, nak uruskan murid-murid pendidikan khas. Dengan anak meragam lagi. Panas terik. Kalau bercuti dengan keluarga tu lain cerita. Santai. Ini nak kena ikut jadual. Fuhh, memang penat.
Dalam masa yang sama, saya tinggalkan cikgu-cikgu dan murid-murid saya untuk bertanding acara Padang pada hari itu. Risaunya. Bayangkan, dalam hand bag ku bawa list name murid-murid utk acara tu. Dalam bas, tengok je. Berharap semoga semuanya berjalan lancar.

Saya pulang ke JB Jumaat. Sabtu terus sambung latihan. Rindunya pada anak-anak Satria ni. Buat latihan sikit je sebab hari hujan.

Minggu ni sangat sibuk. Buku rekod mengajar tak sempat nak sentuh. Selasa kami hias khemah. Alhamdulillah, cantik juga. Terima kasih cikgu-cikgu kerana membantu. Tibalah Hari Kejohanan Olahraga. Teruja, risau...

Tema: Garden. Sebab maskot rama-rama.

Dari pagi saya ke hulu ke hilir bawa beg belakang. Ada duit murid la, air dia la, jam dia la, duit adik dia pun ada. Dia nak lari. hihi. Kasut sukan saya pulak tercabut tapak. Ahh lantaklah. cabut, jalan je. tak sempat nak tukar. Dengan lecaknya kat padang. Langsung tak breakfast. langsung tak minum. Langsung tak makan. Ke sana ke sini dengan wakil-wakil rumah Hijau yang akan bertanding tu. Bagi semangat. Ucap kata-kata positiff. Cikgu-cikgu hulur kuih, tak lalu nak makan. Nampak air mineral, itu je ku minum sampai ke tengahari. Cikgu Siti tegur saya. "Bagusnya kak Rina. Sampai ke tengah padang ikut anak murid dia. Pengurus yang bagus" hihi... kelakar dengar. Takdelah bagus sangat. Tapi saya tak boleh nak tinggal mereka ni. Diaorang lari, kat tengah-tengah padang saya laung nama mereka. Bagi semangat. Rasa malu juga. Parents semua tengok. Saya sorang je yang duk melalak kat tengah padang tu. Biarlah, apa cikgu rumah lain nak cakap. Janji anak murid saya dengar nama dia semasa tengah berjuang lari wakilkan rumah Hijau. Semoga suara saya tu mampu menyuntik semangat pada dia untuk terus pecut lagi.

Tema: Metamorfosis. ada ulat. Ada rama-rama.

Lepas acara 100m dan 200m, wakil rumah Hijau, Yuri dan Zul menang. Tapi tiba-tiba mereka terduduk kat dalam khemah dan cakap tak boleh nak lari dah. Kaki dia cramp. Saya risau giler. Ada 2 acara lagi. 4 x 100m dan 4 x 200m. Dua orang ni memang harapan rumah Hijau. Zul tu kalau lari, macam angin je. Laju betul. Seronok sangat tengok. Dia boleh pintas pesaing yang jauh di depan. Ya Allah, berbakat sungguh anak murid ku ini. Tuannya handsome bergaya. tapi tak banyak cakap. Cool je. Cikgu doakan awak jadi murid yang pandai lepas ni. Tiada yang mustahil, Zul. Awak usahalah belajar rajin-rajin. Sukan terror, kalau pandai sikit lagi, mesti boleh masuk sekolah sukan. Belajar rajin-rajin ye Zul. Ehh, lari topik pulak. huhu. 

Kiri: Zulkarnain, Kanan: Yuri. Injured.

Mereka ni tiba-tiba cramp dan bagitahu tak boleh lari. Risaunya. Saya tetap bagi semangat. Sebut yang positif. Kawan-kawan yang lain pun menyokong. Cakap yang positif je. Tiba-tiba salah seorang murid, Syawal pulang ke rumah (flat yang dekat dengan sekolah) untuk ambil minyak angin. Kawan yang lain pula sanggup korbankan air mineral utk basuh kaki Yuri, Zul. Mereka sapu minyak. Urut kaki kawan mereka yang sakit tu tanpa cikgu suruh pun. Mereka yakinkan Yuri, Zul supaya lepas ni boleh kembali berlari. Tunjukkan kehebatan rumah Hijau.


Saya terpaksa uruskan rakan-rakan lain yang nak berlari. Untuk kategori B dan C. Sempat jugak snap pic mereka sebab rasa terharu sangat dengan semangat setiakawan. Semangat ingin menang. Sentiasa menyokong walau apa keadaan pun. Saya pesan sebelum hari kejohanan ni, "Jangan sedih kalau awak tak terpilih. Cikgu terpaksa pilih 4 orang ni. Mereka lebih laju sikit dari awak. Walaupun awak tak masuk, mereka berempat ni akan wakilkan kita. Kita kena sokong walau apa pun terjadi". 
Ya Allah, mereka ingat pesan saya...

Akhirnya, Yuri dan Zul boleh berjalan semula, Alhamdulillah. Mereka lari 4 x 100m. Menang. Emas. Syukur. Bila 4 x 200m, tiba-tiba Zul saya letak pelari ke-4 sebab dia sprinter, tiba-tiba dia nak tukar jadi pelari pertama. Katanya nak tinggal jauh-jauh pelari pertama rumah lain. Saya yakin dengan cadangan dia. Saya setuju. Bila wisel dibunyikan, memang dia lari sangat laju. Dia tinggalkan hampir separuh padang. pelari ke-2, ke-3 mendahului. Saya laung nama mereka di tengah padang. Saya jerit sekuatnya. Lantaklah apa mereka nak cakap. Haiqal pula pelari ke-4 pecut. Laju.... Boleh pecah rekod rasanya. Kami menang. Alhamdulillah... jauh meninggalkan 3 pasukan lain di belakang. Syukurnya.. 

Tapi 5 minit kemudian, kami dikatakan batal kerana pelari pertama telah memotong lane. Ya Allah, mungkin rezeki lain yang Kau nak beri. Saya terima dengan redha. Saya diamkan aja dari anak-anak murid saya 4 orang tu. Saya taknak mereka rasa bersalah dan patah semangat. Saya senyum je. Saya bagitau, awak bagus. Saya peluk mereka. Langsung tak tergugat dengan pembatalan ini. Mereka dah berusaha sedaya upaya. Agaknya sedikit alpa semasa ghairah berlari atau lane pun tak berapa nak nampak. Takpe...

Antara pemenang kami. Zulkarnain dan Razid terpilih jadi Olahragawan. Razid, seorang lagi bintang.


Berakhirnya kejohanan sukan dengan penyampaian hadiah. Banyak juga budak-budak ni menang. Syukur sangat. Akhirnya, Hijau ~ Naib Johan. Manakala Johan adalah rumah Biru. Tempat ketiga Merah dan keempat adalah Kuning. Alhamdulillah, tahun ini naik lagi satu tempat. Terima kasih ya Allah. Kurniakan saya cikgu-cikgu yang hebat yang telah bantu saya kali ini. Terima kasih ya Allah, kurniakan anak-anak murid yang sangat hebat, yang ringan tulang, yang sentiasa menyokong.

Pengalaman pertama yang menyentuh jiwa. Pelbagai rasa ada. Kagum dengan anak-anak Satria ini. Semoga kamu semua bukan sahaja bagus dalam bidang sukan, cikgu doakan kamu juga akan berjaya dalam akademik dengan cemerlang. Kamulah permata Satria yang sangat cikgu sayang. Tahun depan, Zulkarnain, Yuri, Najmudin, Nazarul dan yang lain-lain...kamu semua dah tak ada di sekolah ini. Terima kasih kerana membantu rumah Hijau tahun ini. Kamu semua telah berikan yang terbaik dan tinggalkan kenangan yang sangat indah pada cikgu. Cikgu sayang korang ketat-ketat..

Love,
Cikgu Rina

p/s: Cukup baca sampai di sini. Minta tidak share di FB. Terima kasih =)



31 May 2015

Cara Bersihkan Kerak Susu Pada Puting Botol Susu


Geram tengok kerak susu ni susah betul nak hilang?
.
Rendam je.
Lepas tu gosok-gosok manja.
Dah macam baru semula. Tak payah nak sental beria sampai kacip-kacip bibir haa...
.
1 botol tahan berbulan-bulan.
Guna hanya setitik dua saje.
Yang penting selamat untuk botol susu dan anak-anak.
.
Whatsapp 0139081892 (Rina)

18 April 2015

CARA KURANGKAN INCI BADAN SUPAYA PAKAIAN LAMA BOLEH DIPAKAI SEMULA


Mak aihhhh, tak sampai sebulan minum #Cinch dah hilang 5 kg.
Siapa tak sukeee..
Seluar tak boleh butang pun dah longgar dibuatnya.

Kena pulak Cinch promosi bulan nih.
Rugi la tak grab.

Sedap tu perisa latte. Chocolate pun ada.

Kalau dengan Cinch, tak perlu berlapar untuk dapatkan berat badan ideal.

Meh pm Rina cepat kalau nak harga promosi vavavomm!!

Arina | 013.9081892

17 April 2015

CARA MENGHILANGKAN LENGUH-LENGUH DAN KEBAS-KEBAS KAKI


Malam tadi lenguh kaki, lenguh betis yang amat.
Nak urut, malas.
Nak picit, tak rajin.

Amik ‪#‎Ostematrix‬, telan.
Bangun pagi-pagi, fresh.

Hilang dah lenguh-lenguh semalam.
Tidur 3 jam je pun lena.
Bangun pagi, tetap bersemangat.
Tak layu-layu & tetap energetik.

Tu sebab ramai pencinta ‪#‎Oste‬ ni.
Lagi-lagi bagi yang jarang minum susu tu.
Jangan pandang ringan dengan kewajipan mengambil kalsium dlm menu harian.

Insha Allah tak risau sebab Oste ni,
1 tab = 1 gelas susu kalsium tinggi = 80 biji badam.

Haaa, kalau nak senang, ambil Oste je. Rina akan bagi very the special price. Konfem suke!!

P/S: Bagi yang ingin menjadi AHLI juga boleh. Ada 2 cara nak jadi ahli. Membership RM70 sahaja seumur hidup atau KEAHLIAN PERCUMA dan disertai dengan BONUS lagi.
Nak tahu caranya? Whatsapp Rina okay.. 



‪#‎rakanShakleeAnda‬
‪#‎CODjb‬
‪#‎posseluruhmalaysia‬


16 April 2015

KURUS TANPA PERLU BERLAPAR













Waaahhhh !!!
Pengakuan jujur.

Hilang 4 kg dengan 1 tong ‪#‎Cinch‬ dan 1 botol ‪#‎Lecithin‬.
Teruskan lagi sampai dah jumpa berat ideal.
Nanti boleh la pakai baju g kerja, jalan-jalan dengan yakinnya.

Bagi yang tidak tahu, bulan ini promosi Cinch Shake perisa latte dan coklat. Beli 3 PERCUMA 1.
Lecithin pun promo jugak. Beli 6 PERCUMA 1.
Musim-musim camni kena berbelanja secara berhemah.
Jadi, baik beli masa is tengah OFFER.
Lambat..rugi...

P/S: Bagi yang ingin menjadi AHLI juga boleh. Ada cara nak jadi ahli. Membership RM70 sahaja seumur hidup atau KEAHLIAN PERCUMA dan disertai dengan BONUS lagi.
Nak tahu caranya? Whatsapp Rina okay.. 

Rina 013.9081892
#freegiftistimewamenanti

14 April 2015

Gadget Merbahaya Untuk Kanak-Kanak

Ini adalah pesanan untuk diri sendiri juga.
10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

From Norazilaasiah Wahab's status.
Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
Macam-macam.
Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.
Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus je.
Sebenarnya kan, beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist.
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.
Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.
So kita skip cerita tu.
Boleh naa?
Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.
Terutama anak-anak yang umur 0-3 years old.
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan.
Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.
1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin.
Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.
2. Don't expose to too much things in a box.
"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T
Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak.
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik.
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D
So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?
Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"
Gitu.
Takut aku.
Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."
Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik.
So brain development pon berlaku dengan baik.
Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T
3) Stimulate their imitation skills.
Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.
So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.
Gitu.
Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).
Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T
Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.
Bila anak jadi tiger, mak pon kena jadi tiger jugak ok.
Imitation skill. Ingat tu.
Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde.
Garang sangat. Kang korang takut. ;D
4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.
Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.
Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-
5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.
Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!"
bukan
"That is elephant!"
atau
"Wow u see that big elephant?"
Camtu.
Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.
Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,
"Eat."
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."
"Sit."
bukan
"Come and sit beside Mama"
atau,
"Sit and keep quiet."
Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.
6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.
Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.
Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D
Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat,
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.
7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.
Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.
Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak,
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.
Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-
Overly-attached to one person is not a good sign.
Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.
9) Bila bermain, follow his interest.
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.
10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.
Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.
Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"
Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
"Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"
Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab.
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.
Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.
Niat aku satu je.
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas.
Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..

Kredit dan terima kasih yang tidak terhingga kepada penulis asal artikel :

07 April 2015

Susu Badan Adalah yang Terbaik

Journey of breastfeeding‬ for Firash.

Sekarang dah masuk 2 tahun.
Dah taknak EBM. Coz tak nak bottle.
Direct only.

So, ibu decide utk simpan masuk muzium la dulu segala bagai khazanah ni.
Tunggu dapat new baby baru kita start semula.

Apa pun syukur, walaupun dah berusia 2 tahun Firash ni, masih lagi menyusu secara eksklusif. Tak tahu lah bila boleh berhenti. Thank you Allah dengan rezeki yang diberi.

06 April 2015

Tips Mudah Bersalin


Bagi ibu-ibu yang sedang hamil sekarang dan akan bersalin tak lama lagi, pasti tercari-cari tips untuk mudah bersalin.
Siapa la tak takut bersalin. Rina tengok dalam youtube tadi, mak aiiiii...ngeri jugak. Pengalaman sendiri, anak 1st operate. Emergency sebab baby tak turun-turun. Rupa-rupanya tali pusat tersekat. 2nd child pula memang niat nak normal, tapi sebab petang tu g jalan, makan kurang, takde tenaga. Kurang tenaga untuk push. Doktor bagi masa 4 jam sahaja. Nak operate juga pun serba salah sebab dah nampak kepala baby. Akhirnya vacuum. Alhamdulillah selamat. Kesan vacuum pun takde sangat. Tak sampai sehari dah hilang. Syukur sangat. 
Anak ketiga? Haaaa, ni la dia persediaan anak ketiga. Kita simpan dulu nota ni, dah mengandung nanti, nak bersalin kang kita apply, okay =D
By the way, sekarang takleh pregnant lagi sebab Firash still fully breastfeeding. Hari ni 6 April genap umurnya 2 tahun. Alhamdulillah.... (tq Shaklee for Set Berpantang & Set Penyusuan. Sampai sekarang boleh fully BF. Lepas ni nak mula dari Set Mengandung pula).
Okeh, back to tajuk asal. Info ni dari FB Kesihatan2u. Tq for sharing.

Meh apply sama-sama dan tengok perbezaannya bila guna TIPS MUDAH BERSALIN ini.
1. Dua minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
2. Bila sakit nak bersalin, makan sebiji telur mentah.
3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka.
4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction (nurse kasi ke makan time ni.hihi)
5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin.
7. Amalkan minum air kelapa hujung-hujung nk bersalin (nanti baby lahir kulitnya bersih je).
8. Makan kurma dalam bilangan ganjil.
9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby.
10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby.
11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari-jari kaki dan tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
12. Masa proses meneran, baring sambil kaki / betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nanti koyak teruk.
13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut.
14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2.
15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air.
16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu.
17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang.
Selamat mencuba !!

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Vitamin Keluarga Sihat Menawan | Template Designed By Blog Bingkisan Hati